Vervoer

Dongebrug Spoorbrug Baardwijk Station Drunen-Heusden Station Waalwijk Venkantbrug en Moerputtenbrug Wachtpost Besoyen Wachtpost Raamsdonk

Venkantbrug en Moerputtenbrug

Moerputtenweg, Vlijmen

Thema:


Scholen:

't Palet

Jan Steenstraat 2a, 5251 NG Vlijmen

Bussel

Wilhelminastraat 19c, 5251 ER Vlijmen

Het Kompas

Nieuwkuijksestraat 98, 5253 AJ Nieuwkuijk

Lambertus

Mari van Eschstraat 2, 5254 JE Haarsteeg

Vijfhoeven

Kuyperlaan 2, 5252 BS Vlijmen

Wilgen

Van Limburg Stirumlaan 2, 5252 AW Vlijmen


Venkantbrug en Moerputtenbrug

Dit gebied tussen Vlijmen en Den Bosch maakte honderden jaren deel uit van de zogeheten inundatiezone rond 's-Hertogenbosch. Op het moment dat het nodig was kon het waterpeil in het gebied worden verhoogd ter verdediging van het achterland. Daarom was het nodig om een brug te bouwen voor het spoor. In 1886 werd de 33 meter lange Venkantbrug gebouwd. Een jaar eerder was de Moerputtenbrug klaar die maar liefst 600 meter lang is. Bij de bouw hield men er rekening mee dat het spoor kon worden verdubbeld. De bakstenenen pijlers waar de ijzeren brug op steunt zijn breed genoeg om een tweede brugdeel te plaatsen. De spoorlijn die in 1890 werd geopend is echter tot de sluiting in 1972 altijd enkelsporig gebleven.

Tegenwoordig zijn de bruggen helemaal opgeknapt en kun je er overheen wandelen.Halvezolenlijn
De Langstraatspoorlijn was een spoorlijn van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch. De totale lengte van de spoorlijn was 46,3 kilometer. De bijnaam Halvezolenlijn komt vanuit de schoenenindustrie. Er werden schoenen en materialen om schoenen te maken over de spoorlijn vervoerd. Een andere uitleg van de naam is dat er maar een enkele spoorlijn aangelegd is terwijl er een dubbele spoorlijn was gepland. Tijdens de aanleg was er wel rekening gehouden met een dubbele spoorlijn. Dat is nog te zien aan de pijlers van de bruggen. De spoorlijn is in fases geopend tussen 1886 en 1890. Tegenwoordig is alleen nog een deel vanuit Lage Zwaluwe naar Oosterhout als goederenspoorlijn in gebruik. Een groot deel van de Halvezolenspoorlijn is rond 2007 omgebouwd tot wandel- en fietspad en heeft een lengte van ongeveer 20 km.
Deze spoorlijn had in gemeente Heusden onder andere een station in Drunen en Vlijmen en meerdere wachthuisjes.