Kunst

Dijkdoorbraak Footprint Koffijhuis Ode aan de Zandrug On top of the world Wiel

Wiel

Spoordijk, Waalwijk

Thema:


Scholen:

Meerdijk

Frans Halslaan 7, 5143 GJ Waalwijk

Baardwijk

Balade 7, 5142 WX Waalwijk

Pieter Wijten

Kastanjestraat 2, 5143 CZ Waalwijk

Zilverlicht

Rembrandtpark 67, 5143 GH Waalwijk

Hoef

Burg. Teijssenlaan 33, 5142 PG Waalwijk

Hugo

Kastanjestraat 2, 5143 CZ Waalwijk


Wiel

Waar de Spoordijk/Bloemendaalweg in Waalwijk het het afwateringskanaal kruist staat op de oever een kunstwerk. Het werk heet 'Wiel' en is ontworpen door kunstenaar Maarten de Reus.De brug waar het kunstwerk naast staat is gebouwd in 1885. Vroeger liep over de brug een treinspoor. Met de spoorlijn konden mensen en goederen snel van Lage Zwaluwe naar ‘s Hertogenbosch gebracht worden en andersom. Omdat er op deze route veel schoenen en delen van schoenen vervoerd werden werd de spoorlijn ook wel de ‘Halvezolenlijn’ genoemd. Deze schoenen en andere producten konden dankzij de trein sneller in een veel groter gebied verkocht worden, waardoor er meer geld verdiend kon worden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de spoorbrug door de terugtrekkende Duitse troepen vernield, zodat de geallieerden hen minder snel konden volgen. Na de oorlog werd de schade hersteld en sinds 2001 staat de brug samen met de andere spoorbruggen van de Halvezolenlijn op de Rijksmonumentenlijst.

Als eerbetoon aan de Halvezolenlijn en de betekenis die deze spoorlijn heeft gehad voor de streek is het kunstwerk ‘Wiel’ gemaakt. ‘Wiel’ is een groot en krachtig treinwiel met een ovale vorm, niet rond. Dit is om het gevoel van de snelheid waarmee de locomotieven vroeger over het treinspoor raasden extra sterk te maken. Een rond wiel lijkt stil te staan terwijl een ovaal wiel juist beweging uitstraalt. Tegenover ‘Wiel’ staat een werkmansbank die het idee van een perron geeft. ‘Wiel’ en de bank staan niet netjes in het midden van hun fundering, maar net iets scheef. Ook dit geeft weer beweging in het kunstwerk.

Nu is de brug een fietsbrug. Waar vroeger de trein reed wordt nu gefietst: naar school, naar werk, naar huis, of voor een fietstochtje. De werkmansbank biedt tussen al deze beweging een mooi tussenstation om even uit te rusten en te genieten van ‘Wiel’ en de geschiedenis van deze plek.