Kunst

Dijkdoorbraak Footprint Koffijhuis Ode aan de Zandrug On top of the world Wiel

On top of the world

Zeedijk, Drunen

Thema:


Scholen:

Bolster

Beukstraat 13, Drunen

Olof Palme

Aziƫlaan 49, 5152 JB Drunen

Athena Onderwijs

Johann de Wittstraat 11, 5151 CK Drunen


On top of the world

Bij de Zeedijk in Drunen staat het beeld ‘On the top of the World’ gemaakt door de Rotterdamse beeldhouwer Herman Lamers.Het beeld is een herkennings- en uitkijkpunt met aan twee kanten een kaarsrechte lijn, het fietspad, verdwijnend in de horizon. Dat hier ooit de spoorlijn liep wordt onmiddellijk duidelijk. Tegenover het beeld ligt een oud wachthuisje. Ook is vanaf dit punt een prachtig vennetje te zien, een mooie houten fietsbrug, een onderdoorgang van de snelweg en de oude molen.

De titel van het beeld verwijst naar het gevoel van overwinning dat past bij het bereiken van een bergtop. Tegelijkertijd verbeeld het het mysterieuze eindpunt waar hemel en aarde elkaar raken. Het dagelijks leven is even op pauze gezet en geeft ruimte om na te denken en bij dit leven stil te staan.

‘On top of the world’ bestaat uit drie delen: een treinwagon, een kei en een jongetje. De stilstaande treinwagon verwijst naar het spoorverleden en draagt de rest van het werk. De kei drukt de wens van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten uit. Op de kei zien we een groot aantal voetafdrukken, een subtiele verwijzing naar de schoen- en lederindustrie die zo bepalend is geweest voor de welvaart van de Langstraat. Het jongetje tenslotte staat symbool voor een moment van rust en reflectie en het verlangen te ontdekken wat zich achter de horizon afspeelt.