Natuur

Baardwijkse Overlaat Haarsteegse Wiel Slagenlandschap

Haarsteegse Wiel

Heusdenseweg, Haarsteeg

Thema:


Scholen:

Bussel

Wilhelminastraat 19c, 5251 ER Vlijmen

Wilgen

Van Limburg Stirumlaan 2, 5252 AW Vlijmen

Lambertus

Mari van Eschstraat 2, 5254 JE Haarsteeg

Vijfhoeven

Kuyperlaan 2, 5252 BS Vlijmen

Het Kompas

Nieuwkuijksestraat 98, 5253 AJ Nieuwkuijk

't Palet

Jan Steenstraat 2a, 5251 NG Vlijmen


Haarsteegse Wiel

Bij het woord wiel denk je misschien niet meteen aan een grote plas met water. Toch is dat precies wat de Haarsteegse Wiel is. Na een dijkdoorbraak ontstaat er een wieling, een draaikolk, die een diep gat in de grond achter de dijk maakt, een wiel. De Haarsteegse Wiel bestaat eigenlijk niet uit één wiel, maar uit twee wielen die zijn samengekomen. Twee diepe plassen die zijn ontstaan na doorbraken van de Maasdijk in 1610 en 1740. Samen vormen deze plassen een van de grootste en diepste wielen van Nederland. Op sommige plaatsen is de wiel meer dan negentien meter diep!

 In zo een grote plas is het voor dieren natuurlijk ook goed leven. Twee vissers vingen in 1881 een gigantische steur. Omdat hij zo enorm was werd hij in een kruiwagen door het dorp gereden en moest iedereen die hem wilde zien een dubbeltje (10 cent) betalen. De schedel van deze vis wordt nu door Heemkundekring Onsenoort bewaard.

Eind jaren veertig van de twintigste eeuw werd een deel van de Haarsteegse Wiel gebruikt als zwembad met een duiktoren en twee gescheiden baden, één voor dames en één voor heren. Al snel werd die scheiding opgeheven en kon iedereen gewoon door elkaar zwemmen.

De Haarsteegse Wiel is een belangrijk natuurgebied waar veel verschillende dieren en planten voorkomen. Daarom is het nu een stiltegebied en mag er niet meer gezwommen worden. Ook mag er geen vuil slootwater worden geloosd. Zo kunnen zoveel mogelijk bijzondere dieren en planten blijven bestaan!